top of page
Foot of Baby Boy on Floor

Uporaba in vzdrževanje

Ena od pomanjkljivosti lesenih talnih oblog je, da so dokaj občutljive na mehanske poškodbe. Le-te lahko preprečimo na preprost način:

    Pred vhodom namestimo kakovosten predpražnik, ki bo zadržal pesek, vlago in umazanijo.

•     Na noge miz in stolov pritrdimo filc, ki preprečuje poškodbe laka in lesa.

    Pohištva nikoli ne vlečemo po tleh, ampak ga dvignemo in prestavimo.

    Na delovnih mestih pod stoli uporabljamo prozorno polikarbonatno folijo.

    Stoli s koleščki naj bodo opremljeni s koleščki iz sive gume in nikakor iz kovine ali plastike.

    Topila in amonjak lahko poškodujejo obdelano površino talne obloge.

    Kakršno koli razlitje tekočine po talni oblogi je potrebno takoj pobrisati.

•     Preveč vlage lahko privede do nabrekanja talne obloge.

Lakiran gotovi parket

Lak že sam po sebi deluje kot mehanska zaščita. Za čiščenje lakiranega parketa uporabljamo sesalnik z mehko krtačo, prebrišemo pa ga z vlažno krpo. Vodi lahko dodamo blago čistilo ali samo nekaj kapljic kisa. Vendar z mokrim čiščenjem ne smemo pretiravati, saj lahko naredimo več škode kot koristi. Lakirane površine je priporočljivo občasno dodatno premazati s sredstvom za nego lakiranega parketa. Lakiran parket potrebuje obnovo po približno 10 do 15 letih, odvisno od intenzivnosti uporabe prostorov.

Oljen gotovi parket

Oljene parkete najprej očistimo s sesalnikom, nato obrišemo z vlažno bombažno krpo, pri čemer uporabljamo posebna negovalna čistila, namenjena za oljene parkete, ki vsebujejo olja in voske. S tem površino hkrati negujemo in obnavljamo. Nikakor se ne sme za čiščenje uporabljati alkohol, amoniak ali ostala čistila, ki niso namenjena za oljen površine. Pomembno je, da je krpa s katero čistimo dovolj ožeta, da ne pride v stik s parketom prevelika količina vode. Prav tako se ne priporoča, da se uporabljajo pripomočki kot npr. »mop«.

Približno enkrat na eno ali dve leti pa ga je treba osvežiti s ponovnim oljenjem. Tega se je dobro lotiti, preden se površina izsuši in zaščitni sloj povsem obrabi, drugače bomo zelo težko povrnili prvotni videz. Čas za vnovično oljenje je praviloma takrat, ko postane površina bolj dovzetna za umazanijo.

Bolj obremenjene površine lahko dodatno zaščitimo z voskom, morebitne poškodbe lesa pa saniramo z barvnimi kiti. Redno vzdrževana in negovana tla so manj dovzetna za umazanijo in madeže. Priporočamo, da oljenje opravi  parketar oziroma strokovnjak za talne obloge.

Talno gretje in parket

Pri uporabi talnega gretja, je potrebno postopoma dvigovati, kot tudi spuščati temperaturo ogrevalne vode v sistemu in sicer ne več, kot 5°C na dan. Maksimalna temperatura ogrevalne vode v sistemu ne sme v nobenem primeru preseči 45°C. Zelo pomembno je tudi, da stalna temperatura površine talne obloge ne prekorači 25°C.

V prostorih z leseno talno oblogo je pomembno tudi, da vzdržujemo primerno, od 50% do 60% relativno zračno vlažnost, kar lesu omogoča, da uravnava svojo vlažnost in ostane stabilen. Pozimi relativna vlažnost zraka zaradi ogrevanja pade na 30% do 40%, zato je priporočljivo na grelna telesa postaviti posode z vodo ali vključiti vlažilnike zraka. Če je zračna vlažnost nižja od 30%, začne les oddajati vlago, posledica tega pa sta njegovo krčenje in nastajanje rež.              

Les je ekološki in obnovljivi material,  v interierje vnaša domačnost in toplino ter pridih brezčasnosti. 

  • naravni material
  • zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo
  • imajo dolgo življensko dobo
  • se lahko obnavljajo

Prednosti lesenih talnih oblog:

Navodila

VZDRŽEVANJE PARKETA

bottom of page